Veelgestelde vragen

Over kosten en tarieven

Hier vindt u informatie over de kosten voor afvalverwerking vanaf 2023. Waar betaalt u precies voor? Waarom zijn de nieuwe tarieven nog niet bekend? Hoe hebt u invloed op de hoogte van de kosten? Dat en meer leest u hier.

 • Wat is afvalstoffenheffing?

  Het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval kost geld. Als inwoner betaalt u hier ieder jaar afvalstoffenheffing voor. Het tarief hangt af van de grootte van uw huishouden: een meerpersoonshuishouden betaalt meer dan een eenpersoonshuishouden. Sinds 2033 is het tarief ook afhankelijk van de hoeveelheid restafval die u inlevert in een jaar. 

 • Hoeveel betaal ik?

  Dat ligt deels aan de hoeveelheid restafval die u aanbiedt. 

  U betaalt vanaf 2023 naast een vast bedrag aan afvalstoffenheffiing ook een variabel bedrag.

  Afvalstoffenheffing gemeente Leeuwarden: vast bedrag plus variabel bedragEr is een vast bedrag voor eenpersoonshuishoudens en een vast bedrag voor meerpersoonshuishoudens. Het vaste deel vanaf 2023 lager dan in 2022. Bekijk actuele tarieven op de website van gemeente Leeuwarden.

  Vast deel

   

  Tarief 2023

  Tarief 2024

   Eenpersoonshuishouden

   € 191,22

   € 192,76

   Meerpersoonshuishouden

   € 286,83

   € 289,15

   Recreatieve percelen

   € 143,41

   € 144,57

   

  Daarnaast betaalt u per huishouden een variabel (persoonlijk) bedrag. 

  Het variabele bedrag hangt af de hoeveelheid restafval die u inlevert. Heeft u een Sortibak, dan telt ook mee hoe vaak u de container aan de weg zet. Hoe minder restafval u inlevert, hoe minder u betaalt. Het is vergelijkbaar met de rekening van het waterbedrijf: u betaalt voor wat u verbruikt.

  Variabel deel (tarief op restafval 2024)

  • Tarief per kilogram in de grijze sortibak €0,09 per kilo.
  • Eigen grijze sortibak bij huis laten legen: €1,00 per keer.
  • Zak in ondergrondse restafvalcontainer: €0,67 per keer.

  Kosten milieustraat

  Het wegbrengen van de meeste soorten afval naar de milieustraat is gratis wanneer u dit gescheiden inlevert. Bijvoorbeeld metaal, hout, matrassen en elektrische apparaten. Brengt u ongescheiden bouw- en sloopafval of ongescheiden grofvuil naar de milieustraat? Ook dat kan twee keer per jaar gratis en daarna betaalt u een bijdrage. Bekijk hier de tarieven van de milieustraat.

  Zelf uitrekenen wat u gaat betalen

  Met de rekenhulp kunt u zelf snel en simpel uitrekenen wat u aan afvalstoffenheffing gaat betalen.

 • Hoe werkt de financiĆ«le afrekening?

  In 2022 betaalt u een vast bedrag aan afvalstoffenheffing. Vanaf 2023 betaalt u het (lagere) vaste tarief een jaar vooruit. Begin 2023 betaalt u dus een vast bedrag over het hele jaar 2023. Het variabele tarief over uw restafval betaalt u achteraf. Begin 2024 krijgt u een rekening van de variabele kosten over 2023.

 • Hoe weet ik wat ik moet betalen? Bereken je afvalstoffenheffing

  Met de rekenhulp van de gemeente Leeuwarden kun je zelf snel en simpel uitrekenen wat je aan afvalstoffenheffing gaat betalen. Ga hiervoor naar leeuwarden.nl/berekening/

  Kosten berekenen zonder account
  Heb je geen account aangemaakt in de Omrin Afvalapp? Log dan in met DigiD bij De Digitale Belastingbalie om te zien hoeveel afval je tot dusver hebt aangeboden en bereken vervolgens wat je gaat betalen.

 • Hoe kan ik de kosten laag houden?

  Op het variabele deel van de afvalstoffenheffing heeft u zelf invloed. Scheidt u bijvoorbeeld uw gft, papier, glas en textiel goed? En probeert u afval te voorkomen? Dan heeft u minder restafval en betaalt u ook minder. 

 • Ik heb een laag inkomen. Kom ik in aanmerking voor korting?

  Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Bijvoorbeeld omdat u rond moet komen van een bijstandsuitkering, studiefinanciering of een AOW-uitkering? Dan komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing. Meer informatie leest u hier.

  De kwijtschelding geldt voor het vaste tarief en u krijgt maximaal € 59,12 kwijtschelding op het variabele tarief.

 • Mijn gewicht in de afvalapp klopt niet

  Heeft u het vermoeden dat het gewicht in de afvalapp niet klopt? Stuur dan een mail naar syp@omrin.nl of bel met klantenservice SYP via tel:0900 210 0 215.

 • Ik woon in een studentenhuis. Moet ik ook gaan betalen?

  Woont u in een onzelfstandige woonruimte, dus zonder eigen douche, toilet en keuken? Dan krijgt u zelf geen aanslag voor de afvalstoffenheffing. De aanslag gaat naar uw verhuurder. Die mag de afvalstoffenheffing wel doorberekenen aan huurders.

  Woont u in een zelfstandige woonruimte, met eigen douche, toilet en keuken? Dan ontvangt u de aanslag voor de afvalstoffenheffing op uw eigen naam.

 • Wordt betalen voor afvalverwerking straks veel duurder?

  Het verwerken van al het afval in Nederland wordt inderdaad steeds duurder. Dat komt mede doordat de landelijke belasting op afvalverbranding ieder jaar flink stijgt. Als we minder afval weggooien en ons afval beter scheiden, hoeven we ook minder te verbranden. Met ‘Goed terecht in Leeuwarden’ wil de gemeente inwoners stimuleren om hun afval goed te scheiden. Zo kunnen we voorkomen dat de kosten nog verder stijgen. 

 • Plastic, metaal en drinkpakken (PMD) gaan in onze gemeente bij het restafval, betaal ik daarvoor?

  Bij het variabele tarief dat u vanaf 2023 betaalt, houden we rekening met een correctie voor PMD. Dat betekent dat het tarief lager is omdat Omrin achteraf het PMD uit het restafval haalt. 

  PMD-afval is over het algemeen erg licht. Groente-, fruit- en tuinafval is gemiddeld vaak zwaarder. Als u gft-afval goed scheidt, blijft er minder restafval over en betaalt u minder.  

Gebruikt u de Afvalapp al?

In de Omrin Afvalapp houdt u vanaf november 2021 precies bij hoeveel restafval u inlevert.

Download de app