Uitgelicht

2021-08-04 10:49:00

Samen werken we aan een kleinere afvalberg

Komende periode gaan we zorgen dat er nog 60 kilo afval per inwoner per jaar af gaat.

Heel Nederland werkt aan het programma 'Van Afval naar Grondstof' (VANG). Het landelijke doel is dat elke inwoner in 2022 minder dan 100 kilo restafval per jaar heeft. Dat betekent dat in de gemeente Leeuwarden nog ruim 60 kilo afval per inwoner per jaar eraf moet. 

Niet-gescheiden afval wordt vernietigd in een verbrandingsoven en kan dus niet meer worden gebruikt als grondstof. En de kosten voor het verbranden van restafval stijgen snel. Er moet dus iets veranderen in de manier waarop we met afval omgaan.

Samen met Omrin zorgt gemeente Leeuwarden ervoor dat iedereen afval goed kan scheiden. Met Goed terecht in Leeuwarden verdelen we de kosten voor afvalverwerking op een andere manier: u betaalt minder als u afval voorkomt, uw afval goed scheidt en daardoor minder restafval inlevert. Dat is beter voor het milieu én voor uw portemonnee.

Zo zorgen we er samen voor dat ons afval goed terecht komt.

Gebruikt u de Afvalapp al?

In de Omrin Afvalapp houdt u vanaf november 2021 precies bij hoeveel restafval u inlevert.

Download de app