Uitgelicht

2021-08-02 16:33:00

Op weg naar Goed Terecht in Leeuwarden

Nieuwe zuilen voor groenafval en nieuwe Sortibakken (grijze containers).

Gemeente Leeuwarden en Omrin werken samen, om te zorgen dat het afval in onze gemeente goed terecht komt. Daarom krijgen 11.000 huishoudens dit najaar een nieuwe Sortibak voor restafval, plastic, blikjes en drinkpakken. Ook plaatst Omrin 170 nieuwe gft-zuilen in de gemeente, zodat alle huishoudens hun groente-, fruit- en tuinafval en etensresten kunnen scheiden. Zo zijn we samen goed op weg om ons afval nog beter te scheiden.

Overal gft en etenresten scheiden

Dit najaar plaatst Omrin 170 nieuwe gft-zuilen in wijken met veel hoogbouw. Een gft-zuil is een afvalcontainer waar u al uw groenafval kunt inleveren. Deze zuil staat naast de verzamelcontainer voor het restafval bij u in de straat. Net als de restafvalcontainer opent u de gft-zuil met uw milieupas. 

De gft-zuil is voor inwoners die geen biobak hebben. U ontvangt een brief van Omrin waarin precies staat hoe u de gft-zuil kunt gebruiken. Op de achterkant van deze brief staat ook wat u in de gft-zuil mag gooien. 

Als we gft-afval en etensresten goed scheiden, kunnen we er compost van maken. Dit is de perfecte voeding voor tuinaarde en potgrond. En hoe minder gft-afval er in uw vuilniszak zit, hoe minder u vanaf 2022 betaalt. Zo komt uw afval goed terecht in Leeuwarden.  

Om het scheiden van gft-afval makkelijker te maken, biedt Omrin inwoners van de gemeente Leeuwarden een biobakje aan. Meer informatie daarover leest u op deze pagina.

Nieuwe grijze containers 

De nieuwe Sortibak voor inwoners van laagbouw ziet er iets anders uit dan de afvalbak die u nu heeft. De nieuwe container heeft een paars deksel en een kraag aan de bovenkant. De inzamelwagens van Omrin kunnen deze Sortibak beter legen en wegen. 

In uw Sortibak zit een chip. Op deze chip staat uw huisadres. Wanneer Omrin uw Sortibak leegt, weegt de inzamelwagen automatisch uw volle Sortibak. Na het legen, weegt de inzamelwagen uw lege Sortibak nog een keer. Zo weet Omrin precies hoeveel afval er in uw Sortibak zat. U betaalt vanaf 2022 namelijk voor het aantal kilo’s restafval dat u inlevert.

Meer informatie over de kosten vanaf 2022 leest u in de veelgestelde vragen.

 

Gebruikt u de Afvalapp al?

In de Omrin Afvalapp houdt u vanaf november 2021 precies bij hoeveel restafval u inlevert.

Download de app