Uitgelicht

2021-08-01 16:33:00

Zo krijgt uw afval een tweede leven

U gooit het weg, Omrin haalt het op en geeft uw afval een tweede leven.

Door uw afval goed te scheiden, geeft u het een tweede leven. Dat klinkt misschien gek, want afval is toch afval? Nee dus! Afval zit boordevol grondstoffen. Van oud papier kunnen we bijvoorbeeld nieuwe dozen maken. En plastic verpakkingen toveren we om tot nieuwe broodtrommeltjes. Benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Wij zetten het graag voor u op een rijtje. 

Metalen 
Frisdrankblikjes, soepblikken of aluminium bakjes van het kattenvoer. Blik en metaal zijn erg geschikt om te recyclen. Met behulp van magneten haalt Omrin het uit uw restafval. En dan wordt er nieuw blik van gemaakt. Handig voor u: blik en metalen verpakkingen mogen gewoon bij het restafval. 

Plastic 
Plastic verpakkingen kunnen we steeds beter recyclen. Er bestaan veel verschillende soorten plastic. Door ze goed te sorteren, kunnen we ze opnieuw gebruiken. Dan maken we er nieuwe producten van, zoals speelgoed, bloempotten of tuinbankjes. Een speciale fabriek van Omrin haalt al het plastic uit uw restafval. Daarom mag u plastic verpakkingen gewoon bij het restafval doen. 

Gft-afval 
Van groente-, fruit- en tuinafval maken we compost. De perfecte voeding voor nieuwe planten en bloemen. Door uw gft-afval te scheiden, bespaart u bovendien flink op het aantal kilo’s restafval in uw Sortibak. En dat merkt u weer in uw portemonnee! 

Oud papier 
Van de krant tot het wc-rolletje: al het oud papier kunnen we opnieuw gebruiken. We maken er bijvoorbeeld kartonnen dozen van. Goed om te weten: drinkpakken lijken ook van karton. Toch horen ze niet bij het oud papier. Er zit namelijk een plastic laagje aan de binnenkant. Vandaar dat u drinkpakken bij het restafval mag gooien.  

Textiel 
Schoenen of kleren die u niet meer draagt, kunt u inleveren bij de textielcontainer. Spullen die nog prima zijn, gebruiken we opnieuw door ze als tweedehands kleding aan te bieden. Van de kleren en schoenen die overblijven, maken we bijvoorbeeld poetslappen of knuffels. Door textiel te scheiden, bespaart u bovendien flink wat ruimte in uw Sortibak, waardoor u de container minder vaak hoeft te legen. 

Overige spullen 
Heeft u andere spullen die u weg wilt gooien? Misschien kunt u iemand anders blij maken met uw spullen. In Leeuwarden heeft Omrin een eigen Recycle Boulevard. Hier kunt u spullen brengen. U kunt uw spullen ook inleveren bij de speciale Estafettecontainer voor herbruikbare goederen. Dit kan bij de milieustraat in Leeuwarden of Stiens . 

Twijfelt u over de juiste afvalbak? 
In de afvalapp van Omrin vindt u handige informatie over het scheiden van uw afval. Of kijk op de afvalwijzer van Omrin welke spullen u naar de milieustraat mag brengen.

In deze video ziet u hoe Omrin alle restafval verwerkt en klaarmaakt voor hergebruik, op Ecopark De Wierde in Heerenveen:

Gebruikt u de Afvalapp al?

In de Omrin Afvalapp houdt u vanaf november 2021 precies bij hoeveel restafval u inlevert.

Download de app