Afvaltips

2021-08-22 00:00:00

Zo scheidt u gft-afval in een handomdraai

Appelschillen, koffiefilters, broodresten. Een klein aanrechtbakje is een uitkomst om al uw gft-afval meteen te scheiden. Speciaal naar de winkel voor zon biobakje hoeft niet. Een lege snoepbak of schepijsverpakking kan prima dienst doen als biobakje. Zo wordt gft-afval een fluitje van een cent!

Hergebruiken
De afkorting gft-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Groenafval dus, dat we goed kunnen hergebruiken. Van gft-afval maken we namelijk compost, dat u weer kunt gebruiken voor uw planten, het gazon of de moestuin. Maar gft-afval is alleen herbruikbaar als het goed gescheiden ingeleverd wordt.

Besparen 
Wist u dat het gewicht van de gemiddelde afvalzak in de gemeente Leeuwarden voor 30 procent uit gft-afval bestaat? Gft-afval is over het algemeen zwaar. Door het te scheiden, houdt u minder restafval over. Alle beetjes helpen, ook voor het milieu. 

Scheiden
Door uw gft-afval te scheiden, maakt u het bovendien makkelijker om uw restafval te recyclen. Restafval blijft namelijk schoon als er geen etensresten, bladeren of gras tussen zit. Zo kan Omrin uw restafval nog beter scheiden en dus beter hergebruiken. 

In deze video ziet u hoe Omrin uw restval scheidt, op Ecopark De Wierde in Heerenveen:

 

Gebruikt u de Afvalapp al?

In de Omrin Afvalapp houdt u vanaf november 2021 precies bij hoeveel restafval u inlevert.

Download de app